Tot a punt per a la I jornada de portes obertes al Jaciment del Tòs Pelat de Moncada

pelatMoncada, 14 de desembre de 2016.- Moncada celebrarà els pròxims dies 17 i 18 de desembre la I Jornada de Portes Obertes al jaciment del Tòs Pelat, un espai natural amb importants components històrics i culturals que forma part de la Ruta dels Ibers de la Diputació de València. L’objectiu d’esta iniciativa, segons ha manifestat l’alcadessa de la ciutat, Amparo Orts, “és posar en valor el patrimoni arqueològic, històric i cultural de la nostra ciutat”. La primera edil de Moncada ha animat a tots els veïns i veïnes a participar a les diferents activitats, “ja que és una oportunitat única per a conéixer de primera mà tots els aspectes relacionats amb l’antic poblat iber que s’assentà al nostre territori entre els segles VI i IV aC”. L’Ajuntament de Moncada, gràcies a la col·laboració del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València (SIP), “ha tingut una cura especial amb este projecte per a promocionar i donar visibilitat a esta ruta, conscient del gran atractiu turístic que comporta tot el que envolta al Jaciment de Tòs Pelat”, ha continuat l’alcaldessa.

ACTIVITATS PROGRAMADES

Durant la Jornada de Portes Obertes s’ha organitzat una ruta guiada gratuïta i s’han preparat diferents tallers que serviran per a complementar este cap de setmana destinat a redescobrir les arrels del municipi.

Els actes començaran el dissabte 17 de desembre, a les 19 hores, amb una conferència, titulada Les intervencions arqueològiques al jaciment arqueològic del Tòs Pelat, en homenatge a Vicent Castellano, a càrrec del director del Museu Arqueològic Municipal de Moncada, Josep Maria Burriel. L’acte es durà a terme a la sala Ausiàs March de l’Ajuntament. A la nit, a les 21 hores, es farà un sopar iber, acompanyat d’un concert temàtic a càrrec dels Ovidi Twist a l’Atzucac.

El diumenge, a les 11 hores, tindra lloc una passejada cap al jaciment des de l’ermita de Moncada. Els veïns i veïnes que participen podran conèixer les restes d’esta ciutat i visitar dues cases i part del sistema defensiu que envoltava el poblat. Les persones assistents també podran gaudir dels tallers de numismàtica, blat i espart, indumentària i ceràmica. L’acte comptarà, de nou, amb actuacions temàtiques dels Ovidi Twins.

El Jaciment del Tòs Pelat en la Ruta dels Ibers

La iniciativa s’emmarca dins la Ruta dels Ibers, un recorregut impulsat per la Diputació de València pels diferents poblats ibèrics que travessen la nostra Comunitat i del que formen part, a més de Moncada, els municipis d’Aiora, Campo Robles, Caudete de la Fuente, Llíria, Moixent, Olocau i Villar del Arzobispo. El Jaciment del Tòs Pelat està considerat Bé d’Interés Cultural per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports. Per les seues característiques de fortificació, cronologia, entorn i dimensions, es podria considerar ciutat, sent únic a la província de València. El poblat ibèric està delimitat per un sistema defensiu constituït per una muralla amb torres adossades a punts determinats, dels quals només es conserva el tram nord-oest, un llenç de muralla de més de 120 m de longitud, pràcticament rectilini dels quals només s’han excavat 32 m aproximadament, on apareix també una de les torres. Els treballs realitzats en les últimes excavacions han permès documentar dos habitatges complexos, els quals depassen els 100 metres quadrats. Les dues cases s’organitzen amb diversos departaments. Entre les troballes en aquest poblat, hi ha un dels escassos signaris ibèrics coneguts: el signari del Tòs Pelat, que és en realitat un conjunt de fragments de d’escriptura ibèrica distribuïts en dues làmines de plom de forma característica.

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas