La visita guiada al jaciment s’ajorna al mes d’abril a causa del temporal.
Recuperar i reconéixer la vàlua històrica i cultural del patrimoni cultural de Moncada va ser un dels objectius de la I Jornada de Portes Obertes al jaciment del Tòs Pelat que es va celebrar el passat cap de setmana a la localitat. L’alcaldessa, Amparo Orts, va obrir els actes recordant que la finalitat d’estes activitats és “posar en valor el patrimoni arqueològic, històric i cultural de la nostra ciutat”. A més d’alguns regidors de la Corporació Municipal, entre el públic també es trobava l’arqueòleg municipal de Xelva, Juan José Ruiz López, molt vinculat al Tòs Pelat des de l’inici de les excavacions i codirector de l’última campanya junt amb el director del Museu Arqueològic de Moncada, Josep Maria Burriel.
Justament, Burriel va ser l’encarregat d’oferir una xerrada sobre la presència de la civilització ibera a la localitat, titulada Les intervencions arqueològiques al jaciment ibèric del Tòs Pelat 2002-2014, en homenatge a José Vicente Castellano, al saló de plenaris de l’Ajuntament. El ponent va començar el seu parlament donant les gràcies a la família de José Vicente Castellano, especialment a Amparo Margarit i Claudia Castellano, vídua i filla, respectivament. El director del Museu Arqueològic va recordar que aquesta família és la propietària dels terrenys on es troba el jaciment i que ha permés, que el projecte s’haja pogut dur endavant.
Burriel va prosseguir fent una introducció genèrica de la cultura ibera, que va habitar la façana oriental de la península Ibèrica entre els segles VI i II aC. Tot seguit va parlar de les particularitats del poblat del Tòs Pelat, destacant que, per ara, només hi ha una xicoteta part desenterrada del jaciment. Entre les troballes, el director del Museu va assenyalar que s’han trobat restes de llavors com cereals, vinya o llegums carbonitzades. També han eixit a la llum a través de les diferents campanyes realitzades al jaciment dos panys de la muralla que ja són visibles així com dos habitatges de grans dimensions amb gran nombre d’estances. La gran quantitat d’àmfores gregues i fenícies recuperades són vestigis del comerç que en aquella època es duia a terme en el Mediterrani.
Això no obstant, tots els atuells descoberts presenten alguna tara. Burriel va explicar que aquesta qüestió, junt amb el fet que al jaciment no s’haja trobat cap instrument de ferro, significa que l’abandonament de l’emplaçament es va fer de forma pacífica a mitjans del segle IV abans de Crist.
Per acabar la seua intervenció, el Director del Museu va destacar la necessitat de què tornen les inversions al jaciment per poder seguir esbrinat la història d’este poblat ibèric a través de noves campanyes. Tot seguit s’obrigué un torn de preguntes que l’arqueòleg va respondre oferint algunes conjectures en base als seus coneixements.
Ja a la nit es va celebrar un sopar temàtic a l’Atzucac, al qual assistiren més de 50 persones. Al menú degustació de menjars ibers es podia trobar, entre altres coses, conill rostit marinat amb herbes del terreny i nap, bolets silvestres i ou, o brull, codony i mel. La sessió va estar amenitzada pels Ovidi Twins. Els músics feren un recital barrejant cançons amb llengües mortes com llatí, grec, celtibèric o iber amb temes del seu repertori habitual. Cal destacar la recitació del Signari Iber trobat a Moncada, així com del Plom recuperat Alcoi.
Malauradament, la visita guiada que s’havia programat al jaciment per al diumenge de matí es va haver de suspendre pel temporal de pluja que este cap de setmana passat assolava el municipi. L’activitat s’ha ajornat per al pròxim mes d’abril, en una data encara per confirmar.