Moncadins i visitants disfruten amb una assistència massiva de la Romeria de Santa Bàrbara 2015

wbarbaraEl dia 4 de desembre Moncada té una cita puntual: la festivitat de Santa Bàrbara. Patrona de la localitat; és un dia obligat en el calendari de celebracions de la ciutat.

L’any 1699 i en 1701 van ocórrer dos portents prou semblants a Moncada. Els veïns es van mantindre sans  de  desvastadores tempestats gràcies -segons la història oral- als miracles de Santa Bárbara. A finals del segle XIX i principis del segle XX la religiositat popular creix i a Moncada es van celebrar dos Romeries a l’ermita de santa Bàrbara: una el 30 d’octubre de 1892 i una altra el 17 d’abril de 1904.

 

Amparo Orts indica: “Ha sigut i contínua sent un dia de trobada entre els moncadins i moncadines i la resta de poblacions de l’Horta Nord que acudixen a disfrutar d’una festa que manté caràcter religiós, comercial i de convivència”.

Fidels a la tradició es manté la romeria de la santa des de l’església parroquial de Sant Jaume Apòstol fins a l’ermita acompanyada pels clavaris, anderos, corporació municipal i veïns. La “Fira” on passejar i comprar sempre situant este gran dia com  “La nostra Gran Festa”

Amparo Orts -alcaldessa- ha valorat de forma molt positiva que se seguisca amb la “Fira del Porrat”, el mercat ambulant tradicional valencià que enguany s’han superat en nombre de parades. Qui acompanyada d’altres membres de la Corporació han visitat les tradicionals parades del porrat i comprar torrons, castanyes, i els primers regals i adorns nadalencs.

Respecte a la Romeria i tradicional Porrat, el regidor de Festes -Martín Pérez Aranda- informava que ‘’hi ha hagut molta afluència de gent, que han participat i disfrutat de les activitats com la tradicional tira de caramels a l’eixida de santa Bárbara per les parades més pròximes amb assistència massiva del públic”.

Per a l’alcaldessa, “Ha sigut un èxit la jornada de participació i assistència gràcies als clavaris de santa Bárbara 2015 i als assistents. “Creiem que és necessari la vertebració social i cultural del municipi  que és una mancança que hi ha hagut a Moncada en els últims anys per això  vos anunciem que la  Campanya de Nadal que està programant-se junt amb l’associació de comerciants de Moncada i l’Ajuntament per als pròxims dies així com destaca que la Cabalcada de Reis que estem organitzant serà  aventurera “rappeliana””.

Diu un dita valencià “de la Festa la Vespra”, i com cada any “la vespra” de Santa Bàrbara va tindre lloc la celebració del Concert a càrrec de la banda simfònica del conservatori Professional Ciutat de Moncada a les 19,00 al Saló d’Actes del Centre Cultural Blasco Ibáñez . Jose Alcàcer director del Conservatori va assenyalar “la banda del Conservatori  ha interpretat música de Gregory Fritze -mestre de composició de la Berkley en Boston.- i el director italià Arturo Andreoli. Dos grans compositors que  ahir vam tindre la fortuna de comptar amb la seua presència”L’Obra  “ Sinfonietta op. 21” de Brian Earl. del mestre anglés Brian Earl  s’ha estrenat a Espanya en este dia per la banda del conservatori».

El programa d’actes dels clavaris de 2016 inclou la tradicional foguera el dijous, 3 de desembre a les 24,00h  i el divendres 4 de desembre a les 10,30h Trasllat de la santa  pels anderos des de la parròquia de sant Jaume a l’ermita de santa Bárbara en cercavila acompanyada de la banda del Centre Artístic Musical de Moncada; a les 11.00h missa en honor a santa bàrbara; i a les 12,00h Trasllat de santa Bàrbara des de l’ermita fins a la parròquia

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas