Moncada fa un homenatge a la primera dona concejal de l’Ajuntament

wconchacapillaLa vespra de la festivitat del 9 d’Octubre el Centre Cultural va acollir un emotiu reconeixement a Concha Capilla, pels seus anys de dedicació i vocació al servei públic.

L’Ajuntament de Moncada va celebrar el passat dimarts dia 8 d’Octubre l’homenatge a una de les figures femenines més destacades del municipi. Amb l’aforament ple de familiars, amics i balladors la homenatjada arribà al Centre Cultural sense saber que ella era la protagonista, fou rebuda per l’alcalde, Juan José Medina, qui li donà la noticia a les portes del saló.

 

Entre algunes de les vocacions de Concha Capilla ha destacat la seua passió pel ball tradicional Valencià, durant molts anys ha estat al front de la Agrupació Folkrórica de Moncada a la que ella mateixa donà vida quan en l’any 1976 va formar el “grup de cors i danses” de l’anomenada secció femenina, que amb els anys es va convertir en l’Agrupació Folklórica.

Entre els convidats es trobaven diversos representants de la Federació de Folklore de la comunitat valenciana, encapçalada pel seu president Manuel Camarasa, qui va fer l’entrega de la medalla de plata de la Federació a Concha, a més de nombrosos grups de ball, rondalles i associacions culturals que també participaren en l’homenatge.

Seguit varies actuacions arriba un dels moments més emotius de la nit amb la projecció d’un documental sobre la vida de Concha Capilla, en la que els testimonis de les persones més properes al seu entorn feren un repàs per la vessant personal, professional així com de la seua infantesa i joventut.

El detall final a la velada el va posar l’agrupació Folklórica de Moncada amb la que participà en l’actual quadre de vall i a qui es sumaren antics balladors, alguns dels quals feia més de trenta anys que no actuaven. “El Bolero de Carlet” i les “Seguidilles de Requena” acompanyats de la rondalla Samaruc foren el final de la nit dedicada a Conxa en la que tampoc faltaren tradicionals albades, jotes i cançons populars de tabal i dolçaina.

Una vida dedicada als demés

Enamorada de l’art i la pintura, Concha Capilla, es va formar en l’acadèmia de San Carlos on va estudiar Belles Arts per a desprès dedicar-se a la docència en el col·legi Sant José i Ramón i Cajal, a més durant molts anys fou locutora “Ràdio Moncada” i també dedicava part del seu temps a ser divulgadora rural , visitant als xiquets desfavorits per a oferir-los roba i aliments.

Com a ferm defensora del patrimoni cultural del seu poble, també va desenvolupar un paper important en les celebracions del Misteri de la Passió, afició que va inculcar als seus fills des de xicotets, els quals actualment encara participen en les representacions de la setmana santa de Moncada.

Durant la seua joventut va col·laborar activament en la anomenada secció femenina, convertint-se en delegada als pocs anys d’ingressar en la associació. La política fou altra de les seues facetes de la seua vida, següent la primera dona concejal de l’ajuntament de Moncada en l’any 1973, aleshores s’ocupava de l’àrea de parcs i jardins i de l’àrea de governació.

Segons ha expressat l’alcalde Medina “la figura de Concha ha estado desde siempre ligada al servicio público de la ciudad, fue una mujer que dedicó la mayor parte de su vida a ayudar a los demás y a quien el ayuntamiento de moncada le estará siempre agradecido”.

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas