Manifest pel dia Internacional de les Dones de 8 de març de 2023

Avui, 8 de març de 2023, l’IES Tierno Galván es vol sumar a la reivindicació del Dia Internacional de les Dones.

En aquest dia, ens reunim per a seguir lluitant i per seguir donant visibilitat a les lluites per la igualtat efectiva entre dones i homes. Nosaltres, les dones, som la meitat del món, i tot i així, seguim patint la marginació i la discriminació en tots els àmbits de la nostres vides: al treball, a les cases, a l’educació, a la política, a la cultura i a l’accés a la salut.

Lectura del manifest

Per això avui reivindiquem el següent:

1. Exigim el final de totes les guerres. Exigim també el final de qualsevol conflicte, com a espai de vulneració dels Drets Humans i en especial dels drets de les dones. Poques paraules, i molts exemples: Yemen, Ucraïna, Palestina, Iràn, Etiòpia, Síria, Mèxic, El Salvador, i un llarg etcètera.

2. Denunciem la violència masclista, una pandèmia que segueix assassinant a dones arreu del món. Volem una legislació adequada i eficaç, que garantitze la protecció i la seguretat de les dones. I volem educació per erradicar les conductes sexistes i violentes  de les nostres vides.

3. Demanem l’eliminació de la bretxa salarial entre homes i dones, fet que perpètua la desigualtat econòmica i social.  Les dones i els homes hem de guanyar el mateix pel mateix treball.

4. Exigim posar les cures, “los cuidados” al centre de la vida. Volem el reconeixement i la valoració del treball reproductiu i de cures, que continua seent majoritàriament realitzat per nosaltres les dones, i que es troba invisibilitzat i mal remunerat.

5. Volem la redistribució del treball de cures entre homes i dones, i volem polítiques  que faciliten la conciliació laboral i familiar sense esclavitzar-nos.

6. Reclamem participar plenament en la presa de decisions polítiques i en la vida pública, a les assemblees, a les associacions, als despatxos.

7. Exigim el dret a decidir lliurement sobre els nostres cossos, la nostra sexualitat i la nostra maternitat. Volem accés a la informació, educació i serveis de salut sexual i reproductiva de qualitat.

8. Reclamem urgentment formació en igualtat per al personal docent, com a base per a transformar les escoles, instituts i universitats en espais coeducatius i lliures de discriminació.

9. Reivindiquem la solidaritat entre les dones de totes les edats, ètnies, races, cultures, religions i orientacions sexuals. Volem un feminisme de totes i per a totes, en lluita contra la desigualtat i que defense la vida, la dignitat i els drets humans. 

En aquest 8 de març, vos cridem, a vosaltres les dones a unir-vos, a juntar les vostres veus i forces…I també cridem als homes a sumar-se a aquesta lluita, i a comprometre’s activament en la construcció d’una societat i un món en igualtat. 

Lluitant canviem el món!  Feliç Dia  de Març!

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas