L’Ajuntament de Moncada va presentar ahir el programa d’activitats de la setmana commemorativa del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, del 16 al 29 de noviembre, sota el lema «Queremos un mundo libre de violencia: Tolerancia cero a la violencia terrorista, Tolerancia cero a la violencia machista». La presentació va anar a càrrec de l’alcaldessa, Amparo Orts, la regidora de l’àrea de la dona, Feli Bondia i l’autora del cartell, Encarna Albert. A continuació, Carmen Aranegui, Catedràtica emérita de la Universitat de València, va ser l’artífex de la xerrada Contra la violència masclista: més igualtat i més poder per a les dones.
Les jornades, que tindran lloc durant dues setmanes, no són més que la continuació d’un seguit d’esdeveniments que van tenir com a punt de partida la lectura el passat 29 d’octubre, per part del Col.lectiu de Dones de Moncada, del Manifest contra la violència cap a les Dones en la sessió del plenari de l’ajuntament mateix.
Durant la intervenció d’ahir, Orts hi va destacar el registre estadístic de dones assassinades a Espanya des del 2003, que xifra en més de 800, de les quals 51 en són d’enguany. També hi apuntà altres manifestacions de violència al món com ara els casaments forçats de dones menors d’edat que puja a més de 700 milions, segons dades facilitades pel Centro de Investigaciones Sociológicas del Estado Español. N’és un bon exemple la quantitat de morts en els últims mesos de dones i menors en mans de la violència masclista.
A aquestes xifres alarmants s’uneix, segons l’alcaldessa de Moncada, la situació de vulnerabilitat psicològica que pateix la dona maltractada: d’una banda, desconeix els drets i el procediment legal que ha de seguir; de l’altra, té moltes dificultats per aconseguir la reinserció social. Orts apunta que les dones siguen sufriendo, demasiadas veces en silencio, un infierno del que es muy difícil escapar.
Les dades anteriorment exposades són l’indicador de la dimensió que adquereix la violència contra el sexe femení i per erradicar-la la Corporació Municipal de Moncada exigeix una reforma legal i la implementació de tots els mitjans materials i humans necessaris. Des de l’àmbit local, l’alcaldessa avançà la posada en marxa el 2016 del Plan Municipal de Igualdad, consistent en el treball col.laboratiu de diversos col.lectius professionals en diversos àmbits dels quals en destaca l’educació i la política. No oblida, a més, el paper de la ciutadania, a la qual se li demana que sea vigilante y exigente con la defensa de los derechos como a iguales de todas las personas, sea cual sea su creeeencia, ideeeología, raza o sexo. Orts reivindicà que l’Ajuntament és l’administració més próxima als problemes de les persones, per això demanava al govern estatal més competències en igualtat de gènere amb la consegüent dotació pressupostària, ja que es imprescindible incrementar los recursos, los servicios y el presupuesto para combatir esta lacra.