La ruta de l’Horta, el nou pla turístic d’actuació pel patrimoni històric i cultural de Moncada

wrutaL’Àrea de Turisme i Cultura de l’Ajuntament de Moncada realitza, des de fa un temps,  un seguit d’actuacions per tal de posar en valor i difondre el seu patrimoni cultural i històric. Un pla de dinamització turística i cultural del municipi que van començar amb la creació del producte “Descobrix / descubre / discover Moncada 6/12h”, que va suposar l’elaboració de material promocional en format paper i digital: Els fullets de mà, la guia de recursos, videoguies en tres idiomes, web i AppTourist, etc. A més de la senyalització turística del patrimoni urbà i la ruta Cavanilles que s’inclou dins de la ruta dels Ibers a València.

 

Uns treballs que es completaran en breu amb la senyalització de la Ruta de l’Horta de Moncada. Un recorregut per l’antiga horta de l’Orde Militar del Temple, senyors de l’antiga alqueria musulmana de Moncada. Però també per l’horta de Moncada que és un dels ecosistemes agrícoles millor conservats de l’antiga horta valenciana, regada per la Reial Séquia de Moncada en el seu tercer tram: El conegut Arc de Moncada.

El sender local comptarà amb una senyalització direccional atenent a la normativa de la FEMECV (Federació de Muntanya i escalada de la Comunitat Valenciana). Pel que fa a la senyalització informativa, es tractaran elements tan diversos com la Reial séquia de Moncada, el patrimoni arquitectònic, la història del municipi, el cicle de cultius, el paisatge i la etnografia. Uns continguts enriquits amb codis Qr que amplien la informació al visitant.

Així, el recorregut té com a primer element destacat el molí de Moncada d’època medieval (s. XIII). El passeig de la séquia descobreix als visitants unes panoràmiques de l’horta, regada per un seguit de séquies i braçals menors, on destaca el de la séquia del Quadrat. El camí arriba fins al Pont Reial i el palau dels comtes de Ròtova (s. XVIII-XIX), fent cap a l’horta una vegada passat l’antic escorxador d’estil modernista (s. XIX).

Un viatge en el temps per l’herència viva musulmana de séquies, rolls, braçals i tandes de reg, endinsant-se pel mosaic d’hortetes heretades a partir del 1248 pels repobladors i futurs moncadins, que l’han mantinguda des d’aleshores sempre verda i mil·lenària.

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas