Moncada celebra un multitudinari acte en defensa de la radio i la televisió valenciana

La vesprada del dijous 16 de gener es va celebrar al Centre Cultural Blasco Ibáñez una taula redona per explicar el tancament de RTVV.  Organitzat pels partits polítics PSPV, EUPV i Compromís els treballadors acomiadats de Canal 9 i Ràdio 9 van exposar des del seu punt de vista el tancament de la RTVV.  La sala estava plena de gom a gom amb un públic entregat i participatiu. (Veure video)wrtvv

En primer lloc va parlar Xelo Miralles, primera presentadora de notícies de Canal 9. Miralles va parlar de la seua experiència dins de la cadena. Xelo va dir que la” Televisió Valenciana és un dret dels valencians com a servei públic”.Miralles va afegir: “Amb els diners s’han fet subvencions als equips de futbol i a productores, és a dir allò que es permetia per llei que la Generalitat ho fera directament” . “L’única obsessió era borrar l’etapa socialista de la televisió que precisament eren els més professionals”.

A continuació parlà Reis Juan, treballadora de Ràdio 9, “sóc una romàntica que creu en els serveis públics,” representant del col·lectiu MildeNou, una plataforma creada pels mateixos treballadors i treballadores de l’ens públic per a reivindicar els seus drets laborals i també per “reivindicar l’existència d´’una televisió valenciana pública i de qualitat”. Reis va ser la més contundent a l’hora d’expressar  la seua opinió.  Algunes frases seues són: “Tenim un President que és un borinot”. “El president a més d’impresentable és el pitjor polític que hem tingut, és una persona amb un toc xulesc, que només per això hauríem de votar-lo de la Generalitat”. “Valencians en peu alceu-se “. Anirem allà  on vaja Fabra, no per plorar, no per posar-nos malalts, el contrari,  per a recordar-li que cada dia li queda menys temps d’estar al Govern.

Però el tancament de RTVV no només  ha afectat els treballadors que directament treballaven a canal 9. Que arribaren als  1.700. Els ponents manifestaren que hi ha més de 6.500 treballs afectats indirectament com ara: actors, maquillatge, neteja, …

En representació dels actors van parlar Ferran Gades “Tonet” com a president de l’associació d’actors professionals valencians i Jose Mª Cassany, actor i director. Ens parlaren de la repercussió en l’àmbit del teatre i del món cultural i al món audiovisual el tancament de RTVV. Ferran va dir “Nosotros somos los otros, nosaltres no existim, som treballadors indirectes”. “El dia que Fabra va anunciar que es tancava la televisió, el dia després el actors i actrius de l’Alqueria blanca ja estàvem al carrer i tots els treballadors de la sèrie”. “Els treballadors directes segueixen cobrant i nosaltres no hem cobrat ni el treballat, portàvem un any i mig sense cobrar”.

Casany per la seua banda va dir: “som una generació que va a apostar per quedar-se ací a València, que volia progressar i evolucionar en la seua llengua i consolidar una professió com la del teatre.  El teatre ja se l’han carregat també, han tancat sales de teatre, no es produeix teatre”. També som actors de doblatge. Hi ha generacions que han viscut amb els dibuixos en valencià” Açò ha desaparegut”.

Per finalitzar els ponents de la taula respongueren a les preguntes del públic  produint-se un interessant debat.

Compartir
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Noticias relacionadas